Choroby tarczycy dieta – co jeść w niedoczynności tarczycy i Hashimoto? Przeskocz do treści

Choroby tarczycy dieta – co jeść w niedoczynności tarczycy i Hashimoto?

Niedoczynność tarczycy (m.in. związana z chorobą Hashimoto) może niekorzystnie wpływać na płodność. W jaki sposób – oprócz stałej kontroli u specjalisty i odpowiednich leków – wspomóc pracę tarczycy? Jeśli dotyczą Cię tego typu nieprawidłowości, powinnaś pamiętać o odpowiedniej diecie, która może korzystnie wpłynąć na skuteczność terapii i stan Twojego zdrowia. Dużo mówi się na przykład o odrzuceniu glutenu i laktozy. Czy to konieczne? Choroby tarczycy dieta – sprawdź, jak się odżywiać.

Spis treści:

Dieta w niedoczynności tarczycy
Hashimoto
Gluten i laktoza
Podsumowanie

Niedoczynność tarczycy i Hashimoto – co jeść, a czego unikać?

Pamiętaj przede wszystkim, że dieta powinna być różnorodna i dobrze zbilansowana – tak jak w przypadku osób bez żadnych schorzeń tarczycy. Także rozkład węglowodanów, białka i tłuszczu będzie podobny. Jeśli ważysz trochę za dużo, warto rozważyć ograniczenie spożywanych kilokalorii, jednak bez restrykcyjnej diety, która może prowadzić do obniżenia aktywności tarczycy [1].

Choroby tarczycy dieta – powinnaś dostarczać organizmowi:

  • pełnowartościowe białko,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6,
  • odpowiednie ilości jodu, selenu, witaminy D, żelaza i błonnika.

Warto natomiast unikać przede wszystkim mocno przetworzonych produktów, fast-foodów i słodyczy.

Choroba Hashimoto – co jeść dodatkowo?

W tym przypadku warto włączyć do diety takie produkty, które mają właściwości przeciwzapalne. Przy Hashimoto nie może zabraknąć:

  • witamin antyoksydacyjnych,
  • witaminy B12,
  • kwasów omega-3,
  • witaminy D.

Ok. 25% kalorii spożywanych przez osobę ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto powinno pochodzić z białka [1].

To może Cię zainteresować: Produkty mączne przy Hashimoto? Dowiedz się, czy możesz je jeść

A co z glutenem i laktozą? Hashimoto i nietolerancje pokarmowe

Nawet u połowy osób z Hashimoto mogą być obecne geny związane z celiakią (trwałą nietolerancją glutenu) [2]. Są to bowiem choroby o podłożu autoimmunologicznym, które często ze sobą współwystępują.

Jeśli celiakia zostanie zdiagnozowana, konieczna jest dieta bezglutenowa stosowana już do końca życia. Jeśli chora osoba nie będzie się do niej stosować, mogą pojawić się powikłania i objawy, a także – leczenie niedoczynności tarczycy może być mniej skuteczne.

Istotna jest także świadomość obecności nietolerancji laktozy. A to dlatego, że spożywanie laktozy przez osoby z tą nietolerancją może powodować, że tyroksyna będzie wchłaniała się słabiej [3], co może powodować konieczność podwyższenia dawki leku.

Czy zatem każda osoba z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy powinna odrzucić gluten i laktozę? Wcale nie!

„Wśród pacjentów z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy należy rozważyć poszerzenie diagnostyki w kierunku celiakii, a w przypadku jej występowania zastosować dietę bezglutenową. Z kolei wśród pacjentów z rozpoznaną nietolerancją laktozy korzyści przynieść może wprowadzenie diety bezlaktozowej. Nie ma jednak wystarczających dowodów skłaniających do rutynowego stosowania diet eliminacyjnych w tej grupie chorych” [1].

Warto ponadto wiedzieć, że diety eliminacyjne mogą wiązać się też z eliminacją innych składników znajdujących się w danych produktach (np. minerałów, witamin, błonnika).

Choroby tarczycy dieta – podsumowanie

Jeśli masz niedoczynność tarczycy (np. związaną z Hashimoto), powinnaś pamiętać, aby Twój jadłospis był zbilansowany, różnorodny i skomponowany w prawidłowy sposób. Możesz skonsultować się z dietetykiem – specjalista pomoże Ci w ułożeniu odpowiedniej diety. Dieta bezlaktozowa i/lub bezglutenowa może mieć korzystny wpływ na jakość Twojego życia i pomóc w leczeniu, jednak stosuje się je u osób ze wskazaniami medycznymi (celiakia, nietolerancja laktozy).

Ciekawy artykuł: Nietolerancja laktozy a Hashimoto – czy musisz odstawić laktozę?


Źródła:
[1] K. Pastusiak, J. Michałowska, P. Bogdański, Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2017, 8, 4, s. 159.
[2] I. Wentz, Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie, Kraków 2017.
[3] A. Ratajczak, M. Moszak, M. Grzymisławski, Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2017, 7 (4), s. 309.


Autor: Agnieszka | zdjęcie: Free-Photos/pixabay.com

Artykuł jest chroniony prawami autorskimi. Niedopuszczalne jest zwielokrotnianie, modyfikowanie, publiczne odtwarzanie i / lub udostępnianie Serwisu, jego części, materiałów w nim zamieszczonych i / lub ich części, za wyjątkiem przypadków wskazanych w obowiązujących w tym zakresie przepisach prawa.

5/5 - (2 głos / głosy)
5/5 - (2 głos / głosy)

1 thoughts on “Choroby tarczycy dieta – co jeść w niedoczynności tarczycy i Hashimoto?

  • 5 grudnia 2018 o 2:11 pm
    Permalink

    Trzeba bardzo uważać na zależności pomiędzy chorobami. Robiłam badania na celiakie https://www.testdna.pl/celiakia/. Później miałam dalej problemy i dodatkowo wyszły mi problemy z tarczycą. Odwrotnie też pewnie będzie to tak wyglądać więc jeśli już ktoś ma problemy z tarczycą to warto też sprawdzić czy nie ma celiakii.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nasi partnerzy