Dieta w ciąży - czego nie jeść w ciąży? - Prekoncepcja.pl

Dieta w ciąży: czego nie jeść w ciąży?

W ciąży warto zrezygnować nie tylko z fast-foodów, napojów gazowanych, kofeiny czy słodyczy, ale także niektórych zdrowych produktów, które w tym okresie nie są zalecane. Należą do nich np. sery pleśniowe, sushi czy… wątróbka! Dieta kobiet w ciąży musi być szczególnie przemyślana, ponieważ przyszła mama dba nie tylko o swoje zdrowie, ale także swojego dziecka.

Uwaga. Pod artykułem znajdziesz  infografikę  do pobrania: 7 zasad prawidłowej diety w ciąży.

Surowe mięso, ryby i jajka mogą przyczynić się do poronienia

W ciąży nie należy spożywać:

  • surowych mięs,
  • surowych ryb,
  • nieprzetworzonych jajek,
  • niepasteryzowanego mleka i przetworów z niego wykonanych.

Istnieje bowiem możliwość, że w takich produktach będą znajdować się pałeczki niebezpiecznych bakterii, którymi zakażenie może spowodować poważne choroby, np. toksoplazmozę, salmonellę czy listeriozę. Choroby te stanowią zagrożenie dla dziecka, przyczyniając się np. niewydolności oddechowej noworodka, przedwczesnego porodu czy nawet poronienia.

Na czas ciąży warto więc zrezygnować z:

  • sushi,
  • tatara,
  • mleka prosto od krowy,
  • deserów, które zawierają nieprzetworzone jajka, np. kremów na bazie żółtek czy serników na zimno,
  • serów pleśniowych,
  • serów camembert.

Używki – niebezpieczne od pierwszego dnia ciąży

W czasie ciąży konieczna jest rezygnacja z:

  • alkoholu,
  • kofeiny np. pod postacią kawy, mocnej herbaty czy coca-coli.

Spożywanie alkoholu w ciąży grozi nie tylko wadami u dziecka (np. upośledzeniem psychicznym czy niską masą), ale może spowodować również poronienie.

Nawet bardzo niewielka ilość alkoholu może być niebezpieczna, niezależnie od czasu trwania ciąży. Dlatego zrezygnować z alkoholu warto już w czasie starań o dziecko, by mieć pewność, że płód nie będzie miał kontaktu z tą używką.

Kofeina również może stanowić dla dziecka zagrożenie, ponieważ (szczególnie w początkowych etapach ciąży) płód nie ma możliwości jej metabolizowania. Co więcej, kofeina negatywnie wpływa także na przyszłą mamę, odwadniając ją i zmniejszając wchłanianie wapnia i żelaza. W 1. trymestrze z kofeiny należy całkiem zrezygnować, natomiast w 2. i 3. – spożywać maksymalnie 200 mg. na dobę.

Fast-foody, chipsy i słodycze – brak wartości odżywczych

Produkty tego typu zawierają bardzo dużo kalorii, cukrów, tłuszczy trans i dodatków smakowych, a także konserwantów czy stabilizatorów. Są niezdrowe dla każdego, natomiast w ciąży mogą dodatkowo przyczynić się do kłopotów z nerkami, wysokim cholesterolem czy niedożywieniem dziecka, a także zmniejszyć przyswajanie wapnia i innych witamin.

Szkodliwe są wszelkie wysoko przetworzone produkty, również:

  • konserwy,
  • zupy w proszku,
  • sklepowe pasztety,
  • gotowe dania mrożone.

Decydując się na szybką przekąskę, należy uważnie czytać skład produktu i wybierać ten, który jest wolny od szkodliwych konserwantów czy dodatkowego cukru. Warto zminimalizować spożywanie tak szkodliwych produktów, ponieważ nie są odpowiednio zbilansowane.

Wątróbka zakazana w ciąży

Chociaż wątróbka jest jednym ze zdrowszych produktów mięsnych, ten bogaty w żelazo produkt nie jest zalecany w ciąży. Dlaczego? Zawiera bowiem bardzo dużo witaminy A, której nadmiar może zaszkodzić dziecku, powodując u niego wady. Porcja zawiera jej aż 30,000 IU, podczas gdy dziennie zapotrzebowanie kobiety ciężarnej to 10,000 IU.

Owoce, warzywa i zioła też mogą być niebezpieczne!

Warzywa i owoce zawsze powinny być dodatkiem do posiłku, ponieważ pełne są witamin, minerałów i błonnika. Należy jednak umyć je przed spożyciem – nieumyte mogą być źródłem pasożytów, niezwykle niebezpiecznych dla mamy i dziecka. Nie można więc spożywać owoców i warzyw prosto z krzaczka czy drzewa, niezależnie od tego, gdzie rosną. Wszędzie mogą bowiem mieć kontakt ze zwierzętami przenoszącymi choroby i pasożyty. Także niektóre zioła mogą stanowić niebezpieczeństwo dla ciężarnej. Należą do nich m.in.

  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • krwawnik.

Prawidłowa dieta w ciąży

dieta w ciąży

Dowiedz się więcej:


Ten artykuł jest chroniony prawami autorskimi. Niedopuszczalne jest zwielokrotnianie, modyfikowanie, publiczne odtwarzanie i / lub udostępnianie Serwisu, jego części, materiałów w nim zamieszczonych i / lub ich części, za wyjątkiem przypadków wskazanych w obowiązujących w tym zakresie przepisach prawa.

Zdjęcie: Evgeny Atamanenko/pl.123rf.com| Infografika: www.badaniaprenatalne.pl

Dieta w ciąży: czego nie jeść w ciąży?
5 (100%) 2 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Nasi partnerzy

Więcej w ciąża
Amniopunkcja
Amniopunkcja – czy jest bezpieczna? Dlaczego warto ją wykonać?

Amniopunkcja może być badaniem bezpiecznym, o ile wykona ją wykwalifikowany lekarz. Wiele przyszłych mam wzbrania się przed jej zrobieniem, co

Zamknij