Dieta przed ciążą – o tym musisz pamiętać!
Aktualizacja 12 kwietnia 2018 r.
Chcesz rozpocząć starania o ciążę? Nie możesz zapomnieć o odpowiedniej diecie. Zbilansowany, urozmaicony jadłospis, witaminy i regulacja wagi korzystnie wpłyną zarówno na Twój organizm, jak i późniejszy rozwój dziecka. Zdrowy tryb życia pozytywnie wpływa też na płodność, dlatego o odpowiedniej diecie powinien pamiętać też mężczyzna.
Dieta przed ciążą powinna być urozmaicona
Przed ciążą ureguluj swoją wagę
Przed ciążą pamiętaj o witaminach
Dieta przed ciążą powinna być urozmaicona
Aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój, warto wprowadzić kilka zdrowych nawyków żywieniowych minimum 3 miesiące przed planowaną ciążą. Ten czas pozwoli wyeliminować z organizmu szkodliwe toksyny i uzupełnić niedobory.
- Dieta przed ciążą powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, czyli węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i minerały.
- Najlepiej spożywać 4-6 posiłków dziennie w regularnych odstępach i dbać o to, by były urozmaicone.
- W jadłospisie nie może zabraknąć przede wszystkim warzyw i owoców (najlepiej tych sezonowych), produktów pełnoziarnistych (pieczywo, makarony), kasz, chudego mięsa, tłustych ryb, nabiału, olejów roślinnych i orzechów.
Nienasycone kwasy tłuszczowe oraz tłusty nabiał wspomagają regulację hormonów płciowych i pozytywnie wpływają na pracę narządów rozrodczych, dlatego nie można ich eliminować. Pamiętaj, że zbilansowana dieta poprawi Waszą płodność!
Ureguluj swoją wagę
Zarówno otyłość, jak i niedowaga mogą przyczynić się do problemów z zajściem w ciążę, a także negatywnie wpłynąć na dziecko i późniejszy poród. U otyłych kobiet częściej pojawiają się powikłania ciążowe (np. cukrzyca, nadciśnienie, złe ułożenie płodu).
Niedowaga nierzadko wiąże się natomiast z niedożywieniem, czyli niedoborami witamin i minerałów. Mogą one powodować zahamowanie wzrostu i rozwoju dziecka, a także poród przedwczesny. W skrajnych przypadkach zbyt niska wartość tkanki tłuszczowej może spowodować zanik owulacji, a więc uniemożliwić zajście w ciążę.
Prawidłowa waga ciała jest więc bardzo ważna. Jeśli jednak chcesz schudnąć lub przytyć, najlepiej skorzystaj z porady dietetyka. Dzięki temu zmienisz swoją wagę w sposób zdrowy i co najważniejsze – bezpieczny.
Dieta przed ciążą i witaminy
Wiele witamin i minerałów dostarczysz organizmowi wraz ze zbilansowaną dietą (np. witaminę C z owoców i warzyw czy wapń z przetworów mlecznych), jednak niektóre wymagają dodatkowej suplementacji.
Jedną z najważniejszych substancji, które warto suplementować minimum 3 miesiące przed ciążą jest kwas foliowy. Odpowiednia dieta zapewnia bowiem tylko połowę dziennego zapotrzebowania. Warto wiedzieć, że kwas foliowy może zostać zniszczony przez wysoką temperaturę i nadmierne siekanie, a jego wchłanianie utrudniają m.in. światło i alkohol.
Dawka i forma kwasu foliowego powinna być ustalona przez lekarza. Zazwyczaj bierze on pod uwagę wyniki badania poziomu kwasu foliowego, witaminy B12 i homocysteiny we krwi.
Zaburzenia wchłaniania kwasu foliowego są spowodowane również przez warianty C677T/A1298C genu MTHFR. Sprawiają one, że organizm nie przekształca dostarczanej witaminy w formę przyswajalną. Zdaniem Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników w przypadku wystąpienia polimorfizmu MTHFR bardziej skuteczna jest suplementacja aktywnym kwasem foliowym niż zwykłym. Według PTG nawet co druga kobieta nie przyswaja prawidłowo “zwykłego” kwasu foliowego.
Kwas foliowy jest bardzo ważny szczególnie w pierwszych tygodniach ciąży, ponieważ wpływa na rozwój cewy nerwowej dziecka, która wykształca się właśnie wtedy. Suplementując witaminę w odpowiedniej formie i dawce jeszcze przed ciążą, będziesz mieć pewność, że dostarczysz jej dziecku już od pierwszych dni.
- Zobacz też: Naturalne sposoby na poprawę płodności [DIETA]
- Przeczytaj na badaniaprenatalne.pl: Dieta w ciąży – co jeść, a czego unikać?
Źródła:
Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży, 2011
Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących, 2014
D. Bomba-Opoń, L. Hirnle, J. Kalinka, A. Seremak-Mrozikiewicz: Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym, w ciąży i połogu. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017 tom 2, nr 5, s. 213.
u mnie przed ciążą i w ciąży wygląda podobnie, różnorodnie, zdrowo, dużo warzyw i owoców, unikam nadmiernie wit A, sięgam po jakieś gotowe jadłospisy dla mamusiek 🙂 mnóstwo tego w necie, ostatnio najczęściej na stronce świadome macierzyństwo. Staram się też nie jeść za dwoje, bo to totalne nieporozumienie 😉
Witam,
Jak balsam z kolagenem (z najmniejszą ilością chemii) dla Kobiet w ciąży mogą Państwo polecić?
Pozdrawiam,
Malmagkin