Trombofilia, to inaczej mówiąc nadkrzepliwość – jest to choroba, powodująca zwiększoną krzepliwość krwi. W jej wyniku dochodzi do tworzenia się skrzepów, które, w skrajnych wypadkach, mogą nawet zagrażać naszemu życiu. Skrzepy, co do zasady tworzą się generalnie w żyłach, jednak ten problem dotyka najczęściej naczyń krwionośnych, znajdujących się w dolnych kończynach. Choroba ma dwojaki charakter – może występować zarówno od narodzin lub może zostać nabyta w trakcie życia.
Jak wykryć trombofilię wrodzoną?
Jaka jest cena badania na trombofilię wrodzoną?
Czy trombofilia wrodzona jest uleczalna?
Co jeść przy trombofilii wrodzonej?
Jak wykryć trombofilię wrodzoną?
Trombofilia wrodzona jest chorobą o podłożu genetycznym, powstałą w wyniku mutacji czynnika V układu krzepnięcia. Kolejnym z możliwych powodów powstania tejże choroby jest także mutacja genu protrombiny 20210A. Jeśli chodzi o objawy, które powinny nas zaniepokoić i skierować na badania specjalistyczne, to problemy z zajściem w ciąże u kobiet, przebyte zawały czy udary. Badania, jakie wówczas powinny zostać przez nas przeprowadzone, to oznaczenie czynnika V Leiden, stężenie wolnych białek C oraz S – w przypadku białka C warto także zbadać oporność naszego organizmu na jego aktywną formę oraz aktywność antytrombiny.
Jaka jest cena badania na trombofilię wrodzoną?
Jeśli chodzi o koszty, z którymi należy się liczyć podczas diagnostyki, czyli badania na trombofilię wrodzoną mogą one wahać się, w zależności od miejsca ich wykonania oraz ilości zbadanych czynników pomiędzy 300-500 złotych.
Czy trombofilia wrodzona jest uleczalna?
Jako choroba genetyczna trombofilia nie jest chorobą, którą da się zupełnie wyleczyć. Na ogół chory, w zależności od tego, jakie są zalecenia jego lekarza prowadzącego, powinien przyjmować leki rozrzedzające krew, co ma zapobiec powstawaniu zakrzepów. Wówczas choroba może przebiegać praktycznie bezobjawowo, nie rzutując w żaden negatywny sposób na życie pacjenta.
Co jeść przy trombofilii wrodzonej?
Należy pamiętać głównie o tym, że obecność dużej ilości glukozy we krwi może utrudniać proces rozkładu zakrzepów w naszym organizmie, warto więc zwrócić uwagę, aby nasze posiłki charakteryzowały się niskim ładunkiem glikemicznym. Warto zwrócić uwagę, aby spożywane przez nas produkty były bogate w błonnik pokarmowy, witaminy B1 oraz B3 i cynk. Należy dbać o optymalny poziom witaminy K w organizmie, ponieważ ta odpowiada za krzepliwość krwi. Warto spożywać także imbir, który ma działanie, powodujące rozpuszczenie zakrzepów, powstałych w naczyniach krwionośnych.