Najlepsza dieta po ciąży dla mamy karmiącej piersią
Mleko matki jest niekiedy nazywane “białym złotem”. Najlepsza dieta po ciąży powinna być tak zbilansowana, aby matka nie musiała sobie wszystkiego odmawiać, a maluszek otrzymywał od niej wartościowy pokarm. Czy dieta matki karmiącej wymaga wielu wyrzeczeń? Niekoniecznie. Przekonaj się sama!
Spis treści
Najlepsza dieta po porodzie a laktacja – w co nie warto wierzyć?
Mamy karmiące piersią są wręcz bombardowane błędnymi informacjami, przez które kobiety niepotrzebnie rezygnują z wielu produktów. Należy pamiętać, że najlepsza dieta po porodzie nie wymaga rezygnacji z jajek, truskawek, owoców cytrusowych i glutenu. Według badaczy dieta matki nie ma wpływu na ryzyko wystąpienia u dziecka alergii. Natomiast takie ograniczenia zniechęcają do karmienia piersią. Kobieta w trakcie laktacji może też spożywać rośliny strączkowe. Mogą one powodować wzdęcia, ale tylko u niej, ale nie u noworodka. Warto pamiętać, że rośliny strączkowe są cennym źródłem witamin, magnezu i wapnia oraz błonnika. Wiara w mity dotyczące odżywiania się po porodzie może spowodować niedobory u kobiety. Jej pokarm będzie nadal wartościowy, ale niektóre jego składniki są zależne od sposobu odżywiania matki, np. poziom witaminy D, jodu i selenu.
Najlepsza dieta po ciąży – co powinna jeść matka w trakcie laktacji?
W praktyce dieta karmiącej matki powinna opierać się na zasadach zdrowego odżywiania się, ale trzeba zwiększyć kaloryczność posiłków – w ciągu pierwszych 6 miesięcy po porodzie o 500 kalorii na dobę, później nieco mniej bo o 400 kalorii. Najlepsza dieta po porodzie dla matki karmiącej to dieta bardzo urozmaicona. Dobrze jest pamiętać o spożywaniu produktów zawierających dużą ilość:
- węglowodanów złożonych – kasz, ryżu, makaronów, warzyw, razowego pieczywa;
- witamin i składników mineralnych – owoców i warzyw, przetworów mlecznych, chudego mięsa, jaj, ryb;
- białek pochodzenia zwierzęcego – mięsa, jaj, ryb, przetworów mlecznych;
- tłuszczu zawierającego wielonienasycone kwasy tłuszczowe – olejów (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, oliwa z oliwek), ryb morskich, orzechów;
Mama karmiąca piersią musi sprawdzać, czy pije odpowiednią ilość wody – ok. 3 litry dziennie.
Najlepsza dieta po porodzie – co po zakończeniu laktacji?
Kobieta, która już nie karmi piersią maluszka, ma oczywiście większą swobodę w komponowaniu jadłospisu. Większość kobiet po urodzeniu dziecka chce jednak nieco schudnąć. Dlatego najlepsza dieta po porodzie powinna zakładać ograniczenie kaloryczności posiłków. Młoda mama nie może się jednak głodzić, ponieważ musi być w dobrej formie, aby właściwie opiekować się niemowlakiem. Czasami kobieta chudnie już po wprowadzeniu niewielkich zmian w trakcie przygotowywania posiłków, np. piecze mięso zamiast je smażyć, pije wodę zamiast soków, je więcej zdrowych surówek.