Homocysteina – czym jest i co zwiększa jej poziom? Przeskocz do treści

Homocysteina – czym jest i co zwiększa jej poziom?

homocysteina

Homocysteina to aminokwas, który w organizmie powinien być w idealnej równowadze. W przeciwnym razie – gdy jest go za dużo – mogą wystąpić powikłania, m.in. miażdżyca, udar mózgu czy poronienia. Jakie są najczęstsze przyczyny nadmiaru homocysteiny?

Homocysteina – skąd bierze się w organizmie?

W skrócie: homocysteina powstaje z metioniny, którą dostarczamy z jedzeniem (głównie białkami zwierzęcymi), a potem ulega dalszym przekształceniom. Jeśli jakieś mechanizmy metaboliczne nie działają dobrze, homocysteiny jest za dużo.

Nadmiar homocysteiny – dlaczego warto się badać?

Wysoka homocysteina jest jednym z czynników ryzyka chorób zakrzepowo-zatorowych, udaru, zawału czy miażdżycy. Co więcej, może być niebezpieczna dla kobiet w ciąży, przyczyniając się na przykład do poronień, stanu przedrzucawkowego czy zaburzenia funkcji łożyska.

Wysoka homocysteina – przyczyny

Za zbyt wysoki poziom tej substancji w organizmie mogą odpowiadać między innymi nieprawidłowy styl życia (mało ruchu, za dużo kofeiny i alkoholu, papierosy), dieta ze zbyt dużą ilością białek zwierzęcych czy niedobory ważnych witamin (kwasu foliowego i witaminy B12 – mają udział w przekształceniach homocysteiny).

Niedobory tych dwóch witamin mogą być z kolei związane z obecnością wariantów genu MTHFR (C677T i/lub A1298C) – to najczęstsza genetyczna przyczyna hiperhomocysteinemii [1]. Wysoka homocysteina może pojawić się też w przebiegu np. cukrzycy.

 

Źródło:

[1] D. Gąsiorowska, K. Korzeniowska, A. Jabłecka, Homocysteina, „Farmacja Współczesna” 2008, 1.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nasi partnerzy